Začimba triplat mleti 35g Sonnentor
V kulinariki uporabljajo peščeno rumena semena, ki so tako trda, da jih skoraj lahko zamenjamo s kamenčki.
Imajo jedek vonj, ki nekoliko spominja na semena zelene, in grenak okus.
Pri praženju se izločajo naravni sladkorji, ki jim dajejo okus po javorovem sirupu, zato jih pogosto uporabljajo pri pripravi umetnega sirupa.
Sabljasti triplat ali grško seno (Trigonella foenum-graecum) je detelji podobna sredozemska in azijska metuljnica, ki jo zelo pogosto uporabljajo v indijski kuhinji.
Sestavine: mleta triplatova semena*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo Avstrije. Pridelava: družina Wohlmuth.
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost |
1.202 kJ (290 kcal) |
maščobe |
8,0 g |
od tega nasičene maščobe |
1,5 g |
ogljikovi hidrati |
9,5 g |
od tega sladkorji |
1,2 g |
beljakovine |
23,2 g |
sol |
0,02 g |
Neto količina: 35 g
Hraniti v hladnem in suhem prostoru.
Proizvaja: Sonnentor GmbH, 3910 Sprögnitz 10, Avstrija
Njegova prvotna domovina ni povsem jasna, a večina virov jo postavlja v južno Evropo, Indijo, zahodno Azijo in/ali v vzhodno Sredozemlje.
V Indiji dodajajo triplat karijem in sambarjem (sambaar/sambhar), z njim začinjajo lečo, piščanca in zelenjavne jedi, posipavajo kruh in slano pecivo …
Pomembno vlogo ima tudi v nekaterih sredozemskih in srednjevzhodnih jedeh, pa tudi v etiopski začimbni mešanici berbere in bengalskem panch phoronu.