Razmaščeni pšenični kalčki 300g Moleum
Razmaščeni pšenični kalčki so suh mlevski izdelek z visoko vsebnostjo beljakovin, vlaknin, vitaminov: B1, B2, B6 ter folne kisline in mineralov: magnezija, železa, cinka, kalija in fosforja.
S 30 g razmaščenih pšeničnih kalčkov zaužijemo 20 % dnevnih potreb po beljakovinah, 50 % dnevnih potreb po vitaminu B1, 25 % potreb po vitaminu B6, 20% potreb po folni kislini, 20 % potreb po magneziju, 36 % potreb po cinku, 50 % potreb po fosforju, 20 - 50 % potreb po esencialnih aminokislinah.
Aminokislinska sestava beljakovin pšeničnih kalčkov je podobna aminokislinski sestavi mesnih beljakovin, tako z uživanjem pšeničnih kalčkov dobimo vse esencialne aminokisline.
aminokislina | mg/100g | %PDV za 70 kg | mg /porcijo 30 g | %PDV/porcijo |
Izolevcin | 889 mg | 63,5 % | 266 mg | 19,0% |
Levcin | 1710 mg | 62,6 % | 513 mg | 18,8 % |
Lizin | 1608 mg | 76,6 % | 482 mg | 23,0% |
Metionin | 482 mg | 69,0% | 144 mg | 20,0% |
Cistein | 514 mg | 146,0 % | 154 mg | 55,0% |
Fenilalanin | 1015 mg | 101,8 % | 304 mg | 30,5 % |
Tirozin | 766 mg | 101,8 % | 230 mg | 30,5% |
Treonin | 1047 mg | 99,7 % | 314 mg | 29,9% |
Triptofan | 261 mg | 93,2% | 78,3 mg | 27,9% |
Valin | 1240 mg | 68,1% | 372 mg |
20,4 % |
Presno uživanje
odrasli 1 - 2 jušni žlici, otroci 1 do 2 čajni žlički na dan, dodatek jogurtu, skuti, smutijem, kosmičem, po palačinkah, beljakovinski namaz iz 1/3 kalčkov + 2/3 akacijevega ali cvetličnega medu, ...
Navodilo za pripravo veganskih polpet iz bučk in razmaščenih pšeničnih kalčkov:
Zelene bučke operemo, odstranimo oba konca, narežemo na večje kose in na drobno sesekljamo z elektičnim sekljalnikom.
Bučke pražimo 5 - 10 minut, med praženjem jih solimo, popramo, dodamo začimbe po okusu.
Bučke odcedimo in jih ohladimo.
Ohlajenim bučkam dodamo razmaščene pšenične kalčke (na 200 g svežih bučk dodamo 2 jušni žlici kalčkov), oblikujemo polpetke in jih na hitro opečemo na manjši količini olja.
Serviramo toplo ali hladno, kot samostjona jed, priloga mesu ali pripravo burgerja.
Čas priprave 15. minut.
Peko visokoproteinskih keksov
Sestavine: 250 g masla,10 g vaniljevega sladkorja, 120 g sladkorja, 2 rumenjaka, 200 g razmaščenih pšeničnih kalčkov Moleum, 150 – 200 g moke
Priprava:
Zmehčano maslo, sladkor, vaniljev sladkor in rumenjaka zmešamo v homogeno maso, lahko uporabimo tudi električni mešalnik. Masi dodamo razmaščene pšenične kalčke in moko ter zamesimo krhko testo. S strojčkom za kekse oblikujemo poljubno obliko keksov, ki jih pečemo 10 minut na 180 st. C
Hranilna vrednost 100 g keksov:
energijska vrednost 1991 kJ(474 kcal), maščoba 28.5 g, od tega nasičene maščobe 23 g, ogljikovi hidrati 43 g, od tega sladkorji 18.8 g, prehranske vlaknine 3.2 g, beljakovine 11.7 g, sol 0 g.
40% več beljakovin, 30 % manj ogljikovih hidratov glede na kekse izdelane brez razmaščenih pšeničnih kalčkov