Začimba žafran nitke 0,5g Sonnentor
Žafran je začimba iz posušenih cvetnih brazd pravega žafrana (Crocus sativus L.) iz družine azijskih in sredozemskih perunikovk.
Šifra:
3756
Cena z DDV:
8,39 €
Zaloga
BIO ŽAFRANOVE NITKE, 0.5 g
Žafran je začimba iz posušenih cvetnih brazd pravega žafrana (Crocus sativus L.) iz družine azijskih in sredozemskih perunikovk. Posušene cvetne brazde, ki jim pravijo tudi žafranove nitke, ohranjajo v dobro zaprti posodi vonj in okus tudi 2 do 3 leta.
Iz 80.000 cvetov naberejo 2,5 kg cvetnih brazd, iz katerih po sušenju dobijo le 500 g žafrana, zato je razumljivo, da je še vedno najdražja začimba. Za večino jedi žafran prej namočijo v vodi, mleku, rastlinskih napitkih ali pa ga poparijo. Če dodajo tekočino z žafranom proti koncu kuhanja, se jed navzame žafranovega vonja, na začetku kuhanja dodani žafran pa bo jed le obarval, njegov vonj pa bo izpuhtel. Žafrana ne smemo dodati preveč, da ne bi jed dobila grenkega okusa.
Sestavine:
žafranove nitke*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo EU. Država porekla: Grčija.
Neto količina: 0,5 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru.
Z njim dajemo vonj in okus sredozemskim ribjim juham in enolončnicam, med katerimi sta najbolj znani katalonska zarzuela in provansalska bouillabaisse. Z žafranom začinjamo riž v valencijski paelli, milanski rižoti, iranskem polu, mogulskem biryaniju ali turškem zelenjavnem pilavu.
Švedi začinjajo z njim žafranove zvitke (lussekatter, lussebullar) ob praznovanju svetlobe na dan svete Lucije sredi decembra, kornijske gospodinje še vedno pečejo žafranove kolače, iranske pa krofke bamieh in kolačke koloocheh. Žafran da žlahten okus tudi sladoledom, tako evropskim kot indijskim (kulfi) in iranskim (bastani).