Začimba koper 15g Sonnentor
Njegovi listki imajo prijeten vonj po limonah in janežu, okus pa je blag in spominja na janež in peteršilj.
Z nežnimi in močno dišečimi listki pogosto začinjajo tudi sirove in jajčne jedi, krompirjevo solato in krasijo narezke.
Vlagajo jih tudi v kis, slanico in celo sladkorne sirupe.
Koper je izvrsten spremljevalec ribjih jedi in morskih sadežev.
Skandinavci z njim marinirajo slanike, kvasijo lososa ter začinjajo rakovice in pokrovače.
V severni in osrednji Evropi ga dodajajo korenasti zelenjavi, zelju, cvetači, stročjemu fižolu in kumaram.
Rusi ga radi dodajajo boršču, pomešanega s kislo smetano in z malo gorčice ga prelijejo po rdeči pesi.
Grki z njim oplemenitijo sarme iz trtnih listov, v Turčiji in Iranu pa ga potresajo po rižu, bučkah, bobu in zeleni.
Severno-indijski kuharji ga dodajajo jedem iz leče in špinače.
Koper je začimbna kobulnica, ki raste v južni Rusiji, zahodni Aziji in vzhodnem Sredozemlju.