Začimba brinove jagode 35g Sonnentor
Te kot grah velike jagode, ki so v resnici omeseneli storžki, se odlično podajo tudi k jabolkom.
Stremo jih tik pred uporabo, ker se njihovo eterično olje hitro razdiši.
Bele pike, ki se lahko pojavijo na njihovi površini, so le izločeni sadni sladkor in ne slabšajo njihove kakovosti.
Že stari Germani so častili brin kot sveto drevo, stari Slovani pa so drobne modro-vijoličaste brinove jagode trpkega okusa uporabljali za odganjanje zlih duhov in čarovnic ter za uroke.
Zrele jagode še danes ponekod dodajajo ljubezenskim napojem.
Najpogosteje jih uporabljamo kot sestavino brinovca in gina, v kuhinji pa kot začimbo zlasti za mastno govedino in divjačinsko meso.
Skandinavci jih dajejo v marinade in razsole za svinjino in meso severnih jelenov,
Francozi ne morejo brez njih pri izdelavi paštet in jedi iz velike divjadi.
Belgijci z njimi plemenitijo telečje ledvičke,
Nemci in mi jih dodajajo jedem iz kislega zelja …