Olje pšeničnih kalčkov 250ml Moleum
Olje pšeničnih kalčkov je rastlinsko olje z najvišjo vsebnostjo vitamina E (227 mg/100 ml) in rastlinskih sterolov (2,7 g/100ml), ima visoko vsebnost omega-3 maščobnih kislin (7,4 g ALA/100 ml), visoko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin (72,4 g/100 ml) in ugodno razmerje med esencialnima maščobnima kislinama (linolna : alfa-linolenska = 6,5)
S čajno žličko (5 ml) olja pšeničnih kalčkov dnevno zaužijemo:
-
11 mg vitamina E, kar je 92% PDV za odraslo osebo
-
3,6 g nenasičenih maščobnih kislin, od tega:
2,6 g linolne kisline, kar je približno 43% PDV za odraslo osebo in
0,4 g alfa-linolenske kisline, kar je približno 27 % PDV za odraslo osebo
-
130 mg rastlinskih sterolov, kar je približno 30 % zaužitih fitosterolov za povprečnega odraslega Evropejca
Vitamin E ima vlogo zaščite celic pred oksidativnim stresom. Nadomestitev nasičenih maščob z nenasičenimi maščobami v prehrani, kot tudi alfa-linolenska in linolna maščobna kislina ter rastlinski steroli pa prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
Vlogo vitamina E imata le alfa in beta tokoferola, gama in delta pa sta močnejša antioksidanta.
Olje pšeničnih kalčkov je prvenstveno namenjeno dopolnitvi vsakodnevne pestre prehrane, ker kot vir vitamina E povečuje njeno uravnoteženo vrednost. Med široko uporabljenimi jedilnimi olji ima največ alfatokoferola sončnično olje, v zelo razširjenem oljčnem olju pa je alfatokoferola le tretjino glede na sončnično in šestino glede na olje pšeničnih kalčkov. Zato je ¼ olja pšeničnih kalčkov in ¾ oljčnega olja idealna mešanica za solatno olje.
Rastlinskih olj, ki imajo visoko vsebnost esencialnih maščobnih kislin je veliko, le redka pa imajo obe maščobni kislini v pravem razmerju. Primerjava olj z visoko vsebnostjo visoko nenasičenih maščobnih kislin glede na razmerje omega 6 : omega 3 je prikazana v spodnji tabeli:
Za pokrivanje čim višjega deleža omega 6 in omega 3 maščobnih kislin je zaželeno uživanje 1 čajne žličke olja pšeničnih kalčkov z 1 čajno žličko konopljinega, lešnikovega, orehovega, sojinega ali olja oljne ogrščice.